Bagage – Regler

När du ska ut och resa gäller det att ha koll på både vikt och storlek för ditt incheckade bagage och handbagage. Här kan du ta del av bagageregler från flera nordiska flygbolag.

Läs mer

Incheckat bagage – Regler

Det incheckade bagaget är oftast bestående av resväskor i storlek större än ett handbagage och är sådana väskor som måste checkas in vid disken för bagageincheckningen på flygplatserna. För incheckat bagage följer olika regler och villkor beroende på vilket flygbolag du valt att flyga med.

Nedan hittar du de regler som gäller för incheckat bagage från olika nordiska flygbolag.

SAS – Vikten på incheckat bagage varierar hos SAS och beror på vilken typ av flygbiljett du köpt och om du är EuroBonus-kund och vilken medlemsnivå du då har.


Per incheckad resväska:

Maxvikt: 23 kg / 32 kg

Storlek: 158 cm

Norwegian – Hos Norwegian avgör din biljettyp hur tungt bagage du får checka in. Här kan du välja att lägga till bagage upp till 4 timmar innan avgång – Perfekt för att slippa extrakostnader om du vet med dig att din resväska väger för mycket.


Per incheckad resväska:

Maxvikt: 23 kg / 32 kg

Storlek: 250 cm x 79 cm x 112 cm

Finnair – Har du köpt flygbiljett i Business eller Economy Class? Detta avgör tillåtna vikten för ditt incheckade bagage. Flyger du inom Norden eller ett interkontinentalt flyg? Detta avgör om du tillåts att flyga med mer än en incheckad resväska.


Per incheckad resväska:

Maxvikt: 23 kg / 32 kg

Storlek: 158 cm

TUIfly Nordic – Det incheckade bagaget beräknas som en totalvikt tillsammans med ditt handbagage. Väger ditt handbagage exempelvis 5 kg så är den tillåtna maxvikten för ditt incheckade bagage exempelvis 15 kg om du valt standard.


Per incheckad resväska:

Maxvikt: 20 kg / 32 kg

Storlek: Ej reglerat

Novair – För att kunna checka in en resväska när du flyger med Novair behöver du köpa till bagage. Du väljer själv hur många väskor du tänkt flyga med. Det går även att köpa till extra incheckat bagage på flygplatsen, dock till en högre kostnad.


Per incheckad resväska:

Maxvikt: 20 kg / 32 kg

Storlek: Ej reglerat

Icelandair – Antal incheckade resväskor och totalvikt av som är inkluderat i din flygbiljett är beroende av din biljettklass. Se över vilken typ av biljetklass du köpt för att få reda på hur många väskor och till vilken totalvikt du kan checka in dem.


Per incheckad resväska:

Maxvikt: 20 kg / 32 kg

Storlek: 158 cm

Klicka dig in på respektive sida för att läsa mer om det specifika flygbolagets regler för incheckat bagage.

Handbagage – Regler

Handbagaget du reser med är det bagage som du tillåts bära med på flygplanet. Handbagaget är bestående av en väska som i regel är mindre än det incheckade bagaget. Olika flygbolag kommer med olika regler för innehåll, vikt och storlek.

Här nedan kan du ta del av regler och villkor för handbagage från olika nordiska flygbolag.

SAS Handbagage – På SAS kan du alltid utan extra kostnad ta med dig minst ett handbagage samt ett extra personligt föremål, såsom en mindre handväska eller laptop.


Per handbagage:

Maxvikt: 8 kg

Storlek: 55 cm x 40 cm x 23 cm

Norwegian Handbagage – När du flyger med Norwegian får du alltid ta med en mindre väska (30 x 20 x 38cm) som får plats under sätet framför dig. Flyger du med med biljetten LowFare+, Flex, Premium eller PremiumFlex har du även rätt att ta med dig ett handbagage.


Per handbagage:

Maxvikt: 10 kg

Storlek: 55 cm x 40 cm x 23 cm

Finnair Handbagage – Det tillåtna antalet handbagage, med uppgifter om vikt och storlek, beror på reseklass och på vilken typ av flygbiljett du bokat. Ta en titt om du flyger ekonomiklass eller businessklass. På Finnair kan du även ta med dig en mindre väska ombord (40 x 30 x 15 cm) om så önskas.


Per handbagage:

Maxvikt: 8 kg / 10 kg

Storlek: 55 cm x 40 cm x 23 cm

TUI Handbagage – När du flyger med TUI får du ta med dig ett handbagage ombord. TUI rekommenderar att bland annat medicin, ömtåligt gods, smycken, värdepapper och andra svårersättliga dokument ska packas i handbagaget.


Per handbagage:

Maxvikt: 5 kg

Storlek: 55 cm x 40 cm x 23 cm

Novair Handbagage – När du flyger med Novair kan vikten disponeras på valfritt sätt mellan ditt handbagage och det incheckade bagaget. D.v.s. din totala tillåtna maxvikt är fördelad över både incheckat bagage och handbagage.


Per handbagage:

Maxvikt: 5 kg

Storlek: Ej reglerat

Icelandair Handbagage – När du flyger med Icelandair har du tillsammans med ditt handbagage möjligheten att ta ombord ett extra personligt föremål (40 x 30 x 15 cm), såsom en liten handväska eller datorväska.


Per handbagage:

Maxvikt: 10 kg

Storlek: 55 x 40 x 20 cm

Köp resväska online

Inser du att din nuvarande resväska eller ditt handbagage inte uppfyller de regler och krav som ställs på dem? Då är det bäst att du börjar se dig omkring för att köpa resväska, och på så vis slippa onödiga böter eller extrakostnader för ditt bagage på flygplatsen.